12
08
2008
--

Lángokban a két nagyváros I.

Valószínűleg a legdurvább tüntetés sorozat kezdődött meg a tegnapi nappal, az 1974-es demokrácia restaurálása óta.

Az incidens, ami kiváltotta ezt a reakciót, szombaton du. körülbelül 9 órakor történt, amikor két tisztviselő (rendőr) járta Exarchia (Athénon belül) területét, ami az összeütközések színhelye gyakran önjelölt anarchisták és a rendőrség között.
A források azt mondják, hogy a rendőrök azt állították, hogy a járművüket megtámadta egy mintegy 30 emberből álló csoport. Az egyik tisztviselő azt állítja, hogy könnygázgránátot hajított a csoport felé, amíg a másik azt állítja, hogy háromszor húzta meg a ravaszt szolgálati fegyverén (kétszer a levegőbe célozva és egyszer a földnél) önvédelemből.

A golyók közül az egyik egy 15 éves iskolásfiú Alexandros Andreas Grigoropoulos mellkasába fúrodott, aki azonnal belehalt a sérülésbe.

A rendőrök állításának ellentmondanak, a szemtanúk állításai, akik Tv-ben és rádióban is nyilatkoztak. Állításuk szerint, mindössze egy kis szóváltás volt a csoport és a tisztiviselők között, akik kipattantak autójukból, hogy üldözzék az ifjuságot. A tisztviselő, akit nem neveztek meg a szemtanúk állítása szerint egyenesen a csoport felé célzott és nem a levegőbe.

A két tisztviselőt letartóztatták gyilkosság gyanújával és fegyver törvénytelen használatával.

Az incidens után Prokopis Pavlopoulos belügyminiszter és helyettese, Panayiotis Hinofotis, benyújtotta lemondásukat, de Costas Karamanlis miniszterelnök nem fogadta el.

Pavlopoulos tegnap tartott sajtótájékoztatóján biztosította a nyilvánosságot, hogy a tisztviselők megkapják megérdemelt büntetésüket:

"Egy élet elvétele az, ami nem megbocsátható egy demokráciában".

Azt is mondta, hogy a rendőrség elsősorban azon lesz, hogy megvédje az emberek tulajdonjogait és életét.

A tegnapi illetve a tegnapelőtti, a rendőrök és a tüntetők között zajlott macska-egér játék (felgyújtott autók, összetört kirakatok...stb.) hatására az előbb említett 3 elnök ma találkozott, hogy megbeszéljék, hogyan kéne megoldani ezt a feszült helyzetet, ami immáron továbbterjedt egész Görögország területére, és az elkövetkező napokban csak fokozódni fog...

 

Folytatás nemsokára "élőben" Thesszalonikiből, képekkel, videókkal.

UPDATE: Addig is egy részlet a tegnap történtekből kattints ide illetve ide.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://salonica.blog.hu/api/trackback/id/tr65811235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Sablonért köszönet: Blog.hu Sablonok